Geplaatst op: 24-05-2024

Verplichting voor hybride warmtepomp geschrapt

De nieuwe regering is van plan de voorgenomen rendementseis voor verwarmingsinstallaties te herzien. Dit houdt in dat huishoudens die hun cv-ketel na 2026 vervangen, niet verplicht worden om een hybride warmtepomp aan te schaffen. Dit is vastgelegd in het hoofdlijnenakkoord van de aankomende regering.

Uw Organisatie & Vacatures promoten bij 60.000 technici? KLIK HIER!

KLIK HIER voor alle toonaangevende werkgevers in Techniek

Gisteren bereikten PVV, NSC, VVD en BBB een akkoord op hoofdlijnen van 25 pagina’s over een extraparlementair kabinet. De details hiervan worden later door de ministers uitgewerkt. De rechts-conservatieve partijen hebben altijd openlijk hun scepsis geuit over de rendementseis, die feitelijk neerkomt op een verplichte installatie van warmtepompen.

Dwang en Drang

Hugo de Jonge kondigde op de VSK-beurs in 2022 aan dat de hybride warmtepomp de minimale norm zou worden voor ketelvervanging. Huishoudens die de investering binnen zeven jaar konden terugverdienen, zouden bij vervanging van hun verwarmingsinstallatie minimaal een hybride warmtepomp moeten aanschaffen. Monumenten, appartementen en woningen die niet aan de geluidseisen konden voldoen, waren hiervan uitgezonderd. De demissionaire regering zou dit voorjaar de details van de eis vaststellen. 

Hybride warmtepomp

Gedreven door de destijds hoge gasprijzen, leidde dit voornemen tot een toegenomen interesse in warmtepompen. Het afgelopen jaar groeide de warmtepompmarkt met 37%. De aankondiging van de dwangwet was volgens De Jonge vooral bedoeld om de industrie te ondersteunen, zodat deze kon investeren in productielocaties. De installatiebranche richtte zich sterk op het opleiden van monteurs, het bieden van prestatiegaranties en het verkorten van de installatietijd van hybride systemen.

Verplichting voor hybride warmtepomp geschrapt

Uw Organisatie & Vacatures promoten bij 60.000 technici? KLIK HIER!

KLIK HIER voor alle toonaangevende werkgevers in Techniek

 

Investering nieuwe fabrieken

Grote toestelfabrikanten zoals Remeha en Intergas hebben door de aangekondigde verplichting fors geïnvesteerd in nieuwe fabrieken en producten. Remeha, de marktleider in hybride warmtepompen, heeft vorig jaar een fabriek geopend die maximaal 120.000 toestellen per jaar kan produceren. Ministers Rob Jetten en Hugo de Jonge waren bij de opening aanwezig. Tijdens deze gelegenheid, kort nadat het kabinet-Rutte was gevallen, uitte Techniek Nederland-voorzitter Doekle Terpstra zijn bezorgdheid dat de rendementseis mogelijk niet zou worden gerealiseerd. Hij noemde dit in die context zelfs 'onbehoorlijk bestuur'.

Nu worden Terpstra’s zorgen werkelijkheid. Dit is een nieuwe klap voor de warmtepomp-producerende bedrijven, die ondanks de groei in 2023 het afgelopen half jaar al te maken hadden met een flinke groeivertraging. Deze terugval wordt volgens fabrikanten veroorzaakt door de gasprijs, het uitblijven van de rendementseis en problemen rond netcongestie. Maar bovenal; de meeste mensen zien geen goed rendement voor dit soort vervangingen.

Uiteraard blijft het vreemd en zeer dwingend dat een regering iets zou moeten verplichten. Als het rendement gunstig is hoeft er geen subsidie of dwang aan de pas te komen bij welke investering dan ook.

Vind jouw volgende baan

ZZP Mechatronica Monteur - Tilburg - NGenius

NGenius Techniek
Tilburg Fulltime MBO

ZZP Mechatronica Monteur in Tilburg. Heb jij zin om de vraagstukken van relaties van NGenius tot...

Lees meer

Project Support - Goes - Alewijnse

Alewijnse
Goes Fulltime MBO

Kom ons team versterken, waar we samen werken aan de mooiste projecten in luxe superjachten. In...

Lees meer

Field Engineer NavCom - Maritiem (Tijssen) - Nijmegen - Alewijnse

Alewijnse
Nijmegen Fulltime HBO

Met jouw expertise en/of interesse in NavCom, stap je aan boord bij een van de luxe superjachten...

Lees meer

Senior Field Engineer AVIT - Maritiem (Tijssen) - Nijmegen - Alewijnse

Alewijnse
Nijmegen Fulltime HBO

Werk mee aan en op luxe superjachten de nieuwste AV&IT systemen te realiseren. Samen met de...

Lees meer

Electricien - Industrie: Elektrisch & Mechanisch - Nijmegen - Alewijnse

Alewijnse
Nijmegen Fulltime MBO

Jij bent de professional die kennis heeft van zowel de elektrische als de mechanische kant! Je...

Lees meer

Projectleider Watermistinstallaties - Nijmegen - FireX

FireX
Nijmegen Fulltime HBO

In de functie van Projectleider Watermistinstallaties ligt de focus van je werk op...

Lees meer

Ook jouw vacatures op ons platform?

Uw organisatie ook zichtbaar krijgen onder de doelgroep?