Geplaatst op: 03-09-2024

VDL, toeleverancier van ASML, schrapt banen vanwege afnemende vraag naar chips

Het herstel van de chipmarkt zal volgens een interne brief, die BNR Nieuwsradio heeft ingezien, pas in de loop van volgend jaar op gang komen. In de brief stond dat men verwachtte dat 2024 een jaar van stabilisatie zou worden, met daarna een terugkeer naar de groei zoals die in voorgaande jaren was gezien. Het herstel naar normale niveaus verloopt echter trager dan gehoopt.

Jouw Organisatie Promoten Via Ons Online Platform? Meld Je Hier Aan!

Als gevolg hiervan ziet VDL zich genoodzaakt om het personeelsbestand aan te passen aan de verminderde marktvraag. Dit is nodig om de kosten, die al enige tijd te hoog zijn, weer op een acceptabel niveau te brengen en de marges te beschermen.

"Het is momenteel niet haalbaar om onze volledige personeelsbezetting te behouden," aldus het bedrijf in de brief. Daarom zal een aanzienlijk aantal uitzendkrachten moeten vertrekken, hoewel er geen exacte cijfers worden genoemd. Dit besluit wordt omschreven als een "pijnlijke maar noodzakelijke keuze" om de organisatie gezond te houden. De eerste ontslagen zullen vanaf volgende maand plaatsvinden.

Klik Hier voor de Laatste Vacatures bij de Beste Werkgevers

VDL, toeleverancier van ASML, schrapt banen vanwege afnemende vraag naar chips

Jouw Organisatie Promoten Via Ons Online Platform? Meld Je Hier Aan!

Hoewel het aantal openstaande vacatures lager is dan normaal, benadrukt VDL dat er geen sprake is van een vacaturestop. Wel wordt er kritisch gekeken naar de meerwaarde van nieuwe kandidaten.

Voor medewerkers met een vast contract is er voorlopig geen reden tot zorg. Ook voor medewerkers van wie het contract afloopt, blijven de gebruikelijke procedures van kracht.

ASML, de belangrijkste klant van dit VDL-onderdeel, had 2024 eerder al bestempeld als een "tussenjaar". De chipmachinemaker heeft, net als andere bedrijven, te lijden onder de wereldwijde economische onzekerheid, waaronder de hoge inflatie en energieprijzen. Dit leidde tot een afname in de vraag naar laptops en telefoons bij klanten van ASML.

Ondanks een moeilijk begin van het jaar, waarbij ASML een zeldzame omzetdaling en een afname in orders noteerde, lijkt de vraag nu weer aan te trekken. Toch blijft de omzet in de eerste helft van het jaar achter bij die van vorig jaar.

In reactie op vragen van BNR Nieuwsradio bevestigde een woordvoerder van VDL dat de verslechterde marktomstandigheden het bedrijf dwingen om in de "flexibele schil" te snijden, wat betekent dat uitzendkrachten hun baan verliezen.

Tot voor kort behoorde ETG tot de snelst groeiende onderdelen van VDL, zoals ook in het laatste jaarverslag werd vermeld, waarin een derde opeenvolgend jaar van sterke groei werd genoteerd. Opvallend genoeg klaagt VDL in datzelfde verslag over een tekort aan gekwalificeerd personeel, terwijl nu een deel daarvan moet vertrekken.

Op de vraag of VDL vreest dat het moeilijk zal zijn om de ontslagen werknemers weer aan te trekken zodra de markt verbetert, antwoordde de woordvoerder stellig: "Nee, daar zijn we niet bang voor."

Ondanks de personele maatregelen blijft VDL vertrouwen houden in de toekomst en strategie: "De langetermijnvooruitzichten voor de markt blijven onveranderd en positief."

Klik Hier voor de Laatste Vacatures bij de Beste Werkgevers

Vind jouw volgende baan

Engineer Industriële Automatisering 24-40 uur - Gemert - Blackbox Engineering

Blackbox Engineering
Gemert Fulltime HBO

Wij houden wel van een uitdaging en het allerliefst overtreffen we alle verwachtingen. Ons...

Lees meer

Service Software Engineer - Krimpen aan den IJssel - Alewijnse

Alewijnse
Krimpen aan den IJssel Fulltime MBO

Geniet je van PLC en SCADA systemen en heb je er ervaring mee? Ter uitbreiding van ons Service...

Lees meer

Supply Planner - Tilburg - ART Group

ART Group
Tilburg Fulltime HBO

Als supply planner ben jij de drijvende kracht achter onze operationele successen en kijk je...

Lees meer

ZZP Monteur Machinebouw - Sevenum - NGenius

NGenius Techniek
Sevenum Fulltime MBO

ZZP Monteur Machinebouw in Sevenum. Heb jij zin om de vraagstukken in de top van de markt te...

Lees meer

ZZP Onderhoudsmonteur Technische Dienst - Eindhoven - NGenius

NGenius Techniek
Eindhoven Fulltime MBO

ZZP Onderhoudsmonteur in Eindhoven. Heb jij zin om de vraagstukken in de top van de markt te...

Lees meer

ZZP Onderhoudsmonteur Technische Dienst - Den Bosch - NGenius

NGenius Techniek
Den Bosch Fulltime MBO

ZZP Onderhoudsmonteur in Den Bosch. Heb jij zin om de vraagstukken in de top van de markt te...

Lees meer

Ook jouw vacatures op ons platform?

Uw organisatie ook zichtbaar krijgen onder de doelgroep?