Geplaatst op: 19-03-2024

Toeleveranciers ASML vrezen uitgeknepen te worden

Gezamenlijk groeien, samen besparen. ASML benadert ook zijn toeleveranciers om kosten te verlagen. Hoewel begrip hiervoor bestaat, wordt ook een waarschuwing geuit: iedereen moet zijn boterham kunnen verdienen

KLIK HIER voor de toonaangevende werkgevers in Techniek

Toeleveranciers van ASML bevinden zich in een dilemma. Het is belangrijk om kritisch te blijven op kosten, maar tegelijkertijd is het noodzakelijk om de productiecapaciteit uit te breiden. Directeur Mannes Westhuis van BKB Precision in Son, een kunststofbewerker die onder andere voor ASML werkt, benadrukt dit standpunt tegenover het Eindhovens Dagblad.

De toeleveranciers van de Veldhovense chipmachinefabrikant worden gevraagd om zich voor te bereiden op een aanzienlijke groei in de komende jaren, met name voor de verwachte expansie in 2025 en 2026.

Tegelijkertijd staan de prijzen van leveranciers onder druk bij ASML. Ze worden gevraagd bij te dragen aan een breed kostenbesparingsprogramma dat het bedrijf heeft opgesteld. Dit initiatief is gericht op het handhaven van de winstgevendheid in een jaar waarin ASML te maken heeft met een gebrek aan omzetgroei, stijgende kosten en toenemende concurrentiedruk.

Uw Organisatie & Vacatures promoten via ons platform? Klik op dit formulier.

Toeleveranciers AMSL vrezen uitgeknepen te worden

KLIK HIER voor de toonaangevende werkgevers in Techniek

 

ASML is niet de enige opdrachtgever die een scherpere focus heeft gekregen op kostenbeheersing, verklaart directeur Edward Voncken van KMWE. Deze Eindhovense toeleverancier van diverse modules voor chipmachines merkt een algemene onzekerheid in de markt vanwege wereldwijde gebeurtenissen.

Voncken beschouwt kostenreductie bij ASML als een gezamenlijke inspanning, waarbij de chipmachinefabrikant ook rekening houdt met de capaciteiten van toeleveranciers. Het is belangrijk dat iedereen winstgevend kan opereren. Daarnaast staat KMWE open voor het onderzoeken van mogelijkheden voor efficiëntere ontwerpen van onderdelen en productieprocessen.

Het nastreven van efficiënter produceren om binnen kortere tijdspannes te kunnen leveren, staat hoog op de agenda. Dit omvat het verkennen van mogelijkheden zoals het gebruik van nieuwe technologieën, zoals 3D-printen. KMWE, net als ASML zelf en diverse andere toeleveranciers, onderzoekt ook opties voor hergebruik en reparatie van onderdelen. Creativiteit is een vereiste.

KMWE behoort tot de vooraanstaande toeleveranciers van chipmachines in de regio, samen met bedrijven zoals VDL, NTS, Frencken, AAE en Neways. Deze samenwerkingen zijn al jarenlang van kracht, waarbij zij onderdelen ontwikkelen en bouwen voor chipmachines en ook werk uitbesteden aan andere bedrijven. De relaties gaan verder dan de typische klant-leverancier-verhouding en hebben geleid tot groei, zowel lokaal als internationaal.

Het streven naar kostenreductie is een doorlopend proces, zoals benadrukt door KMWE-directeur Voncken. Neways staat achter de ambitie van ASML om kosten te besparen en streeft zelf ook naar efficiëntieverbeteringen in de gehele keten.

VDL en Frencken willen geen details prijsgeven over hun benadering van de kostenbesparingen die door ASML worden gevraagd. AAE is al geruime tijd bezig met het verlagen van de kostprijs in samenwerking met ASML. Volgens directeur Frank Mulders heeft AAE de inflatie niet doorberekend aan de klant en blijft het gericht op kostenreductie en productiviteitsverhoging.

Bonussen Inkoopafdeling ASML

Bonussen voor de inkoopafdeling worden door Westhuis van BKB Precision als een gezonde praktijk beschouwd, waarbij een bedrijf evalueert of het waar voor zijn geld krijgt. Hij pleit echter voor een meer genuanceerde benadering vanuit de chipmachinefabrikant. Westhuis wijst op eerdere gevallen bij ASML, waarbij soortgelijke evaluaties plaatsvonden, maar die volgens hem meedogenloos waren. Later werd ontdekt dat de inkoopafdeling daarvoor bonussen had ontvangen.

Vanwege de noodzaak voor toeleveranciers om te investeren in de uitbreiding van productiecapaciteit voor de chipmachinefabrikant, benadrukt Westhuis het belang van voorzichtigheid. Hij waarschuwt dat ASML moet voorkomen dat het zo rigoureus bezuinigt dat toeleveranciers niet langer in staat zijn om te investeren. Het is volgens hem van cruciaal belang om welwillende bedrijven die willen blijven investeren, niet te ontmoedigen.

Uw Organisatie & Vacatures promoten via ons platform? Klik op dit formulier.

Vind jouw volgende baan

Inbedrijfsteller - Vlissingen - Alewijnse

Alewijnse
Vlissingen Fulltime HBO

Ben jij die gedreven professional die energie brengt? Niet alleen naar je collega's, maar ook aan...

Lees meer

ZZP Mechatronica Monteur - Eindhoven - NGenius

NGenius Techniek
Eindhoven Fulltime MBO

ZZP Mechatronica Monteur in Eindhoven. Heb jij zin om de vraagstukken van relaties van NGenius...

Lees meer

ZZP Mechatronica Monteur - Breda - NGenius

NGenius Techniek
Breda Fulltime MBO

ZZP Mechatronica Monteur in Breda. Heb jij zin om de vraagstukken van relaties van NGenius tot...

Lees meer

ZZP Mechatronica Monteur - Den Bosch - NGenius

NGenius Techniek
Den Bosch Fulltime MBO

ZZP Mechatronica Monteur in Den Bosch. Heb jij zin om de vraagstukken van relaties van NGenius...

Lees meer

ZZP Mechatronica Monteur - Nijmegen - NGenius

NGenius Techniek
Nijmegen Fulltime MBO

ZZP Mechatronica Monteur in Nijmegen. Heb jij zin om de vraagstukken van relaties van NGenius tot...

Lees meer

ZZP Mechatronica Monteur - Venlo - NGenius

NGenius Techniek
Venlo Fulltime MBO

ZZP Mechatronica Monteur in Venlo. Heb jij zin om de vraagstukken van relaties van NGenius tot...

Lees meer

Ook jouw vacatures op ons platform?

Uw organisatie ook zichtbaar krijgen onder de doelgroep?