Geplaatst op: 01-02-2024

Mensen met een mbo-opleiding verdienen goed; vaak verdienen ze anderhalf jaar na hun opleiding al meer dan mensen met een hbo-opleiding

Uit gegevens van de recente Keuzegids mbo blijkt dat vooral studenten in de vakgebieden ICT, verkoop in de mobiliteitsbranche (zoals autoverkopers) en vervoer hun opleiding binnen het mbo vaak niet voltooien.

Ondertussen blijven bepaalde studierichtingen financieel aantrekkelijk. Mbo-studenten die een technische opleiding volgen en verpleegkundigen verdienen gemiddeld meer dan hbo'ers anderhalf jaar na het succesvol afronden van hun opleiding.
 

Mensen met een mbo-opleiding verdienen goed; vaak verdienen ze anderhalf jaar na hun opleiding al meer dan mensen met een hbo-opleiding

Volgens de Keuzegids is de uitstroom op het mbo aanzienlijk toegenomen. Tussen het studiejaar 2020-2021 en 2021-2022 steeg het aantal voortijdige schoolverlaters duidelijk, van 24.385 naar 30.242. Hiervan waren meer dan 25.000 mbo-studenten. Met name opleidingen in ICT, verkoop in de mobiliteitsbranche en vervoer (elk 11 procent van de studenten) hadden relatief gezien het hoogste uitvalpercentage. Aan de andere kant stopten studenten van opleidingen in slimme technologie, (facilitaire) dienstverlening, medische techniek en de opleiding tot zorgassistent zelden voortijdig met hun studie.

Demissionair minister Dijkgraaf (Onderwijs) streeft naar een vermindering van het aantal voortijdige schoolverlaters tot 18.000. In een eerdere brief noemde hij verschillende oorzaken van vroegtijdig schoolverlaten, waaronder persoonlijke problemen, gebrek aan begeleiding en verkeerde studiekeuzes. Bovendien is het voor jongeren aantrekkelijk om in sectoren met krapte op de arbeidsmarkt ongediplomeerd aan het werk te gaan.

Dijkgraaf benadrukte ook het belang van een diploma, aangezien het economisch klimaat kan veranderen. Zonder diploma loop je een groter risico op werkloosheid, wat de druk op sociale voorzieningen verhoogt.

Wat betreft de best verdienende mbo'ers, blijkt dat zij 1,5 jaar na het afronden van hun studie meer verdienen dan veel hbo'ers in voorgaande jaren. In het mbo is met name de procestechniek, logistiek en zorg financieel aantrekkelijk. Bij procestechniek verdien je gemiddeld bruto €21,81 per uur, en bij verpleegkunde €20,13 per uur. Volgens gegevens van het Research Centre for Education and the Labour Market verdiende de gemiddelde afgestudeerde hbo'er in de afgelopen jaren tussen de €17 en €20 per uur, 1,5 jaar na het behalen van het diploma.

Ook mbo-verzorgenden ontvangen een hoog salaris van €17,48 per uur, evenals werknemers in de bouw en wegen met €17,04 en mensen in maritieme logistiek en techniek met €16,56.

Voor diegenen die na het mbo de uiterlijke verzorging betreden, is het salaris het laagst met €10,19 per uur. Ook in de sectoren mode (€10,70), dieren (€10,91) en ruimtelijke vormgeving (€11,31) is het salaris relatief laag.

Wat betreft de kansen op werk, zijn mbo-opleidingen op niveau 3 het meest veelbelovend in het vakgebied economie en administratie. Bij een opleiding op niveau 4 zijn er goede baankansen in de techniek, bouw en procesindustrie, evenals in voedsel, natuur en leefomgeving.

Voor opleidingen op niveau 3 in handel, ondernemerschap, transport en logistiek zijn de verwachte kansen op werk volgens prognoses van het ROA het minst gunstig. Deze vakgebieden staan onder druk door factoren zoals de coronacrisis en de Brexit. Voor opleidingen op niveau 4 zijn de minste baankansen te verwachten in de richtingen ICT, media en vormgeving.

Vind jouw volgende baan

ZZP Mechatronica Monteur - Tilburg - NGenius

NGenius Techniek
Tilburg Fulltime MBO

ZZP Mechatronica Monteur in Tilburg. Heb jij zin om de vraagstukken van relaties van NGenius tot...

Lees meer

Project Support - Goes - Alewijnse

Alewijnse
Goes Fulltime MBO

Kom ons team versterken, waar we samen werken aan de mooiste projecten in luxe superjachten. In...

Lees meer

Field Engineer NavCom - Maritiem (Tijssen) - Nijmegen - Alewijnse

Alewijnse
Nijmegen Fulltime HBO

Met jouw expertise en/of interesse in NavCom, stap je aan boord bij een van de luxe superjachten...

Lees meer

Senior Field Engineer AVIT - Maritiem (Tijssen) - Nijmegen - Alewijnse

Alewijnse
Nijmegen Fulltime HBO

Werk mee aan en op luxe superjachten de nieuwste AV&IT systemen te realiseren. Samen met de...

Lees meer

Electricien - Industrie: Elektrisch & Mechanisch - Nijmegen - Alewijnse

Alewijnse
Nijmegen Fulltime MBO

Jij bent de professional die kennis heeft van zowel de elektrische als de mechanische kant! Je...

Lees meer

Projectleider Watermistinstallaties - Nijmegen - FireX

FireX
Nijmegen Fulltime HBO

In de functie van Projectleider Watermistinstallaties ligt de focus van je werk op...

Lees meer

Ook jouw vacatures op ons platform?

Uw organisatie ook zichtbaar krijgen onder de doelgroep?