Geplaatst op: 09-04-2024

Meer vrouwen in de Techniek met Girlsday

De technische sector wordt steeds aantrekkelijker voor vrouwen. In 2020 telde deze sector 15.406 vrouwen, terwijl dat aantal dit jaar is gestegen naar 17.169. Op 11 april staat de sector stil bij Girls’ Day, met als doel om de installatiebranche aantrekkelijker te maken voor meisjes en vrouwen.

Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland hoopt dat dit aantal de komende jaren nog veel sneller zal groeien. Hij benadrukt dat vrouwen in de techniek snel carrière kunnen maken, of het nu als adviseur, ontwerper, data-analist of monteur is. Bovendien biedt de branche uitstekende groeimogelijkheden. Deze informatie is van cruciaal belang voor meisjes die over hun toekomst nadenken. Daarom is Girls’ Day voor ons een belangrijk evenement.

Tevredenheid in de Techniek

Uit onderzoek in opdracht van Techniek Nederland blijkt dat vrouwen die in de techniek werken, zeer tevreden zijn met hun baan. Ze vinden het werk uitdagend en ervaren een continu leeraspect. Opvallend is dat zij hun baan zelfs hoger waarderen dan hun mannelijke collega’s. Gemiddeld geven mannen een 8,1 voor hun werk in de techniek, terwijl vrouwen dit beoordelen met een 8,3.
 

Meer vrouwen in de Techniek met Girlsday

Werk met Impact

Het groeiende enthousiasme van meisjes voor techniek verrast Doekle Terpstra niet. "Techniek is echt iets voor vrouwen. Het is dus heel natuurlijk voor vrouwen om te kiezen voor een loopbaan in de techniek. Het is werk dat er toe doet. Je draagt bij aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken, zoals de energietransitie. Als meer meisjes kiezen voor techniek, komen het behalen van de klimaatdoelen snel binnen handbereik."

Van Basis- tot Hoger Onderwijs

Terpstra ziet de aard van de technieksector snel veranderen, mede door digitalisering. Alle technische systemen zijn nu verbonden via ICT, installaties worden digitaal ontworpen, en ook bij beheer en onderhoud spelen data en ICT een steeds grotere rol. Terpstra merkt op: "Zowel praktisch als theoretisch geschoolde meisjes hebben in de techniek volop carrièremogelijkheden. En er is werk op alle opleidingsniveaus, van basis- tot hoger onderwijs."

Techniek Nederland

Girls’ Day Powertalk Op donderdag 11 april organiseren veel technische bedrijven speciale activiteiten voor meisjes tussen 10 en 15 jaar oud. Ook Techniek Nederland besteedt aandacht aan Girls’ Day. De brancheorganisatie introduceert de Techniek Nederland Girls’ Day Powertalk, een inspirerende lezing door een prominente vrouw uit de technieksector. De eerste spreker is Aukje Kuypers, algemeen directeur van Koninklijke Kuijpers. Met haar eigen ervaring belicht ze de positie van vrouwen in de techniek.

Vind jouw volgende baan

ZZP Mechatronica Monteur - Tilburg - NGenius

NGenius Techniek
Tilburg Fulltime MBO

ZZP Mechatronica Monteur in Tilburg. Heb jij zin om de vraagstukken van relaties van NGenius tot...

Lees meer

Project Support - Goes - Alewijnse

Alewijnse
Goes Fulltime MBO

Kom ons team versterken, waar we samen werken aan de mooiste projecten in luxe superjachten. In...

Lees meer

Field Engineer NavCom - Maritiem (Tijssen) - Nijmegen - Alewijnse

Alewijnse
Nijmegen Fulltime HBO

Met jouw expertise en/of interesse in NavCom, stap je aan boord bij een van de luxe superjachten...

Lees meer

Senior Field Engineer AVIT - Maritiem (Tijssen) - Nijmegen - Alewijnse

Alewijnse
Nijmegen Fulltime HBO

Werk mee aan en op luxe superjachten de nieuwste AV&IT systemen te realiseren. Samen met de...

Lees meer

Electricien - Industrie: Elektrisch & Mechanisch - Nijmegen - Alewijnse

Alewijnse
Nijmegen Fulltime MBO

Jij bent de professional die kennis heeft van zowel de elektrische als de mechanische kant! Je...

Lees meer

Projectleider Watermistinstallaties - Nijmegen - FireX

FireX
Nijmegen Fulltime HBO

In de functie van Projectleider Watermistinstallaties ligt de focus van je werk op...

Lees meer

Ook jouw vacatures op ons platform?

Uw organisatie ook zichtbaar krijgen onder de doelgroep?