Geplaatst op: 19-08-2024

Japanse techniek met betaalbare EUV bedreigt ASML-monopolie

Als het gaat om het produceren van de meest geavanceerde halfgeleiders, speelt ASML een onmisbare rol. Het bedrijf uit Veldhoven heeft een monopolie op EUV-lithografie, een technologie waarmee de kleinste en krachtigste chips worden gemaakt. Hierdoor kosten de machines van ASML honderden miljoenen euro’s, een flinke investering voor klanten zoals TSMC, Intel en Samsung. Maar nu hebben Japanse wetenschappers een doorbraak aangekondigd die de kosten van EUV-lithografie aanzienlijk kan verlagen.

Jouw Organisatie Promoten Via Ons Online Platform? Meld Je Hier Aan!
 

Deze nieuwe techniek is ontwikkeld door het Okinawa Institute of Science and Technology (OIST), onder leiding van professor Tsumoru Shintake. De Japanse aanpak belooft om het productieproces van EUV-lithografie veel eenvoudiger, efficiënter en dus goedkoper te maken. Momenteel gebruiken ASML-machines zes of meer spiegels om een extreem kleine lichtstraal nauwkeurig te richten op een silicium wafer, de dunne schijf waarop moderne chips worden vervaardigd. Elke spiegel in het proces stelt het licht weliswaar scherper, maar absorbeert ook een deel ervan, wat leidt tot een enorme energiebehoefte. De Japanse onderzoekers hebben echter een methode ontwikkeld waarbij slechts twee spiegels nodig zijn, wat de energieconsumptie met een factor tien verlaagt. Althans, dat is de theorie – de praktijk moet nog worden bewezen.

Japanse techniek met betaalbare EUV bedreigt ASML-monopolie

Jouw Organisatie Promoten Via Ons Online Platform? Meld Je Hier Aan!

Mogelijke concurrentie voor ASML

De vraag of ASML ooit serieuze concurrentie kan krijgen, is al vaker gesteld. Als er al een concurrent zou opstaan, zou die waarschijnlijk uit Japan komen, aangezien alleen Nikon en Canon soortgelijke apparatuur produceren. Toch richten deze Japanse bedrijven zich op de minder winstgevende DUV-markt (Deep Ultraviolet), de voorloper van EUV-technologie, omdat de ontwikkelingskosten voor EUV simpelweg te hoog zijn. Hoewel DUV-machines nog steeds in gebruik zijn voor minder complexe chips, zijn ASML's EUV-machines onmisbaar voor het maken van geavanceerde producten zoals de Nvidia H100 en de A17 Pro-chip in de iPhone 15 Pro.

Canon heeft vorig jaar een nieuwe technologie geïntroduceerd met nano-imprintmachines die potentieel zouden kunnen concurreren met ASML. Deze machines werken met een techniek die door het personeel wordt vergeleken met een stempel, in tegenstelling tot de snelle schetsen van ASML’s technologie. Het is echter nog onduidelijk of deze innovatie daadwerkelijk ASML kan uitdagen; het kan nog jaren duren voordat de werkelijke mogelijkheden van deze technologie duidelijk worden. Tot dan blijven klanten voorzichtig, vooral nu de High-NA EUV-technologie van ASML veelbelovende resultaten laat zien in tests, zoals Intel heeft aangegeven.

Technische uitdagingen

Net als bij de ontwikkeling van de nieuwe technologie van Canon, heeft het OIST-team te maken met tal van technische uitdagingen. Problemen zoals luchtbellen, onscherpte en oververhitting stellen de onderzoekers voor complexe vraagstukken die om innovatieve oplossingen vragen. Het team van professor Shintake heeft twee belangrijke obstakels overwonnen. Ten eerste hebben ze een manier gevonden om aberratie te corrigeren – een probleem dat ook in de astronomie voorkomt, waarbij een lichtbron op een andere plek lijkt te zijn dan in werkelijkheid het geval is. Omdat deze lichtbron een chip op nanometerschaal moet bewerken, kan zelfs de kleinste afwijking de nauwkeurigheid ondermijnen.

De tweede uitdaging was de transmissie van het licht. De lichtbron heeft vaak te maken met reflecties die de precisie van het proces verstoren. De OIST-methode zorgt ervoor dat het licht op een zodanige hoek op het fotomasker valt dat het niet overlapt met reflecties, waardoor de wafer nauwkeuriger kan worden belicht met minder spiegels.

De laatste horde: implementatie

Hoewel de theoretische doorbraak veelbelovend is, moet de technologie nog worden getest in de praktijk. Tot nu toe is de OIST-methode alleen bewezen in optische simulaties, maar het bouwen van een werkende machine vereist aanzienlijke investeringen. Dit komt doordat er maar een paar bedrijven in de wereld zijn die de benodigde ultraplatte spiegels, lasers en andere componenten kunnen leveren. De uitdaging is nu om deze theorie om te zetten in een praktische, functionele technologie.


Jouw Organisatie Promoten Via Ons Online Platform? Meld Je Hier Aan!

Vind jouw volgende baan

Inbedrijfsteller - Vlissingen - Alewijnse

Alewijnse
Vlissingen Fulltime HBO

Ben jij die gedreven professional die energie brengt? Niet alleen naar je collega's, maar ook aan...

Lees meer

Werkvoorbereider/Calculator - Uden - FMI

FMI
Uden Fulltime MBO

Ben jij de Werkvoorbereider die overzicht bewaart, sterk is in plannen én graag een stukje...

Lees meer

Assistent Productieleider - Uden - FMI

FMI
Uden Fulltime MBO

Voor onze vestiging in Uden zijn wij op zoek naar een gedreven Assistent productieleider die wil...

Lees meer

Senior Field Engineer AVIT - Maritiem (Tijssen) - Nijmegen - Alewijnse

Alewijnse
Nijmegen Fulltime HBO

Werk mee aan en op luxe superjachten de nieuwste AV&IT systemen te realiseren. Samen met de...

Lees meer

Verspaner (kotteren frezen of allround) - Roosendaal - Matecs

Matecs
Roosendaal Fulltime MBO

Houd jij van echt groot werk in de metaalbewerking? En dan bedoelen we ook echt grote...

Lees meer

Projectleider Watermistinstallaties - Nijmegen - FireX

FireX
Nijmegen Fulltime HBO

In de functie van Projectleider Watermistinstallaties ligt de focus van je werk op...

Lees meer

Ook jouw vacatures op ons platform?

Uw organisatie ook zichtbaar krijgen onder de doelgroep?