Geplaatst op: 04-04-2024

CAO onderhandelingen Installatietechniek naar een kookpunt

De onderhandelingen over de cao voor werknemers in de installatietechniek zijn op het scherp van de snede. Vandaag vindt de laatste onderhandelingsronde plaats tussen werkgeversorganisatie FWT en de vakbonden FNV, CNV en De Unie.

Uw Organisatie & Vacatures promoten bij 60.000 technici? KLIK HIER!

Er staat aanzienlijke druk op de ketel, aangezien de huidige cao op maandag 1 april afloopt, en de betrokken partijen benadrukken dat het van groot belang is om vandaag in Den Haag tot een overeenkomst te komen. "Dat kan wel eens nachtwerk worden," zegt FNV-onderhandelaar Peter Reniers. En volgens onderhandelaar Ron Follon van de FWT (Federatie Werkgeversorganisaties Techniek, die namens Techniek Nederland onderhandelt), belooft het "een lange dag te worden".

CAO onderhandelingen Installatietechniek naar een kookpunt

Een dosis moed vereist

Een van de kernpunten waar de vakbonden zich op richten, is het loon voor jonge werknemers, legt Reniers uit. "Het betreft de zogenaamde 'jeugdschalen'. We vinden het moeilijk uit te leggen dat jonge werknemers van 16 tot 21 jaar in een aparte jeugdschaal worden geplaatst, waardoor ze vaak maar €700 per maand verdienen. Dat is niet meer dan wat ze als vakkenvullers kunnen verdienen. Het is oneerlijk omdat ze vaak hetzelfde werk doen als hun oudere collega's."

De vakbonden zouden het liefst zien dat de jeugdschalen worden afgeschaft, voegt Reniers eraan toe. "Vanuit het Aanvalsplan Techniek vragen werkgevers de overheid om een half miljard euro, onder andere om de instroom te bevorderen. Maar wanneer het gaat om het verhogen van het jeugdloon, stellen ze voor om eerst een studiegroep in te stellen. Kom op, hebben we hier echt een studiegroep voor nodig? Werkgevers moeten nu de moed tonen om de jeugdschalen af te schaffen, net zoals bij de cao voor grootmetaal."

De werkgevers wilden verder praten over de jeugdlonen in een commissie. Werkgevers dachten dat een uitspraak van deze commissie zou helpen om de gesprekken aan de cao-tafel vlotter te laten verlopen. "Er is duidelijkheid nodig over de jeugdlonen voordat werkgevers een totaalvoorstel kunnen doen aan de vakbonden," zei Ron Follon eerder in een persbericht. Maar de FWT is sowieso tegen volledige afschaffing van de jeugdlonen. Dit zou een kostenstijging van gemiddeld 55% voor het jeugdloon betekenen, berekende FWT. Follon: "Dat kunnen werkgevers niet dragen."

Inflatiecorrectie

Er zijn nog veel andere punten van discussie. Zoals bijvoorbeeld een algemene looneis die is gekoppeld aan de inflatie van de afgelopen jaren. Reniers legt uit: "De huidige cao ging van kracht voordat de inflatie toesloeg, dus werkgevers zijn daar aan ontsnapt. Maar met terugwerkende kracht moet die inflatie worden meegenomen in het loon." De eis van de FNV is 10,1%. Ook de andere vakbonden eisen een inflatiecorrectie om de koopkracht op peil te houden. Daarnaast is er een extra looneis van ongeveer €100 per maand. Andere punten waar nog overeenstemming over moet worden bereikt zijn onder meer de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU), BBL-schalen ("Zodat leren loont", aldus Reniers) en werktijden.

De FWT wil op dit moment niet te veel details delen over de inhoud van de onderhandelingen. Follon: "Wij gaan niet via de media onderhandelen. Vandaag zullen we een ultieme poging doen om er onderling uit te komen."

De huidige onderhandelingen tussen de sociale partners gaan over de cao Metaal & Techniek. Dit omvat installatiebedrijven, maar ook bedrijven in de goud- en zilvernijverheid, carrosseriebedrijven, metaalbewerkingsbedrijven en isolatiebedrijven. De onderhandelingen hebben betrekking op het zogenaamde 'Deel A' van de cao, waarin de belangrijkste onderdelen staan die gelden voor alle vijf branches. Onderhandelingen over 'Deel B' van de cao, met onder andere fondsafspraken en schaaltreden, zullen later plaatsvinden met Techniek Nederland.

Vind jouw volgende baan

Inbedrijfsteller - Vlissingen - Alewijnse

Alewijnse
Vlissingen Fulltime HBO

Ben jij die gedreven professional die energie brengt? Niet alleen naar je collega's, maar ook aan...

Lees meer

ZZP Mechatronica Monteur - Eindhoven - NGenius

NGenius Techniek
Eindhoven Fulltime MBO

ZZP Mechatronica Monteur in Eindhoven. Heb jij zin om de vraagstukken van relaties van NGenius...

Lees meer

ZZP Mechatronica Monteur - Breda - NGenius

NGenius Techniek
Breda Fulltime MBO

ZZP Mechatronica Monteur in Breda. Heb jij zin om de vraagstukken van relaties van NGenius tot...

Lees meer

ZZP Mechatronica Monteur - Den Bosch - NGenius

NGenius Techniek
Den Bosch Fulltime MBO

ZZP Mechatronica Monteur in Den Bosch. Heb jij zin om de vraagstukken van relaties van NGenius...

Lees meer

ZZP Mechatronica Monteur - Nijmegen - NGenius

NGenius Techniek
Nijmegen Fulltime MBO

ZZP Mechatronica Monteur in Nijmegen. Heb jij zin om de vraagstukken van relaties van NGenius tot...

Lees meer

ZZP Mechatronica Monteur - Venlo - NGenius

NGenius Techniek
Venlo Fulltime MBO

ZZP Mechatronica Monteur in Venlo. Heb jij zin om de vraagstukken van relaties van NGenius tot...

Lees meer

Ook jouw vacatures op ons platform?

Uw organisatie ook zichtbaar krijgen onder de doelgroep?